Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Καλαμαράκια Γεμιστά Μεσογειακά ή Πολίτικα

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ                                                                                    
ΥΛΙΚΑ:

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ

1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1 ώριμη ντομάτα,

2 μέτρια κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι

1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη

Λίγη κανέλα, μπόλικος μαϊντανός
ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ
ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα και μεγαλούτσικα
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι άνηθο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι για πιλάφι
1 φλυτζανάκι του καφέ κουκουνάρι
Λίγες σταφίδες ξανθές
1 ποτήρι λάδι 
1 λεμόνι (προαιρετικά)
Αλάτι,πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπαγώνουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους. Πλένουμε καλά το ρύζι και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα καλαμάρια.
Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Μόλις γίνουν διάφανα, προσθέτουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών να τσιγαριστούν, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες και κουκουνάρι και ένα ποτήρι του κρασιού νερό.  Η μόνη διαφορά είναι οτι στη Μεσογειακή συνταγή το κουκουνάρι και οι σταφίδες είναι προαιρετικά υλικά. Μόλις εξατμιστεί όλο το νερό, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια μέχρι τη μέση με τη γέμιση αυτή και τα κλείνουμε στο επάνω μέρος τους με μια οδοντογλυφίδα. Τα στρώνουμε σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε την ντομάτα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Για την πολίτικη κουζίνα:
Η πολίτικη κουζίνα δεν διαφέρει πολύ από την μεσογειακή.Η διαφορά με την μεσογειακή είναι η χρήση περισσότερων μπαχαρικών,πολλαπλές γεύσεις και αρώματα.Επίσης το τσιγάρισμα του ρυζιού,του κρεμμυδιού,των κρεάτων κ.α. μας δίνουν απαράμιλλη νοστιμιά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Για την μεσογειακή κουζινα:
Η Ελληνική κουζίνα είναι κυρίως Μεσογειακή και υγιεινή.Τα διατροφικά της υλικά είναι τα ακόλουθα:
1.     Φρούτα,λαχανικά,όσπρια,ξηροί καρποί
2.     Γαλακτοκομικά προϊόντα
3.     Ψάρια και πουλερικά
4.     Βοτανα και μυρωδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου